Uitleg Beeball Major League

Leeftijd

De BeeBall Major League is gemaakt voor de gevorderde en de oudere spelers van 8 t/m 12 jaar. Alle officiële informatie staat op de site van de KNBSB – Bees Informatie Of Bekijk hier het officiële Beeball playbook.

Teams

Tijdens een wedstrijd staan er  minimaal 6 en maximaal 9 spelers in het veld. In principe bestaat een team dan ook uit 6 tot 9 spelers. Speelduur Bij Major League wedstrijden wordt er in onderling overleg door de coaches bepaald hoeveel innings of hoe lang er gespeeld gaat worden. Een ronde waarbij, bij beide teams, alle spelers hebben geslagen noemen we een inning.

Speelveld

Het speelveld kan op eenvoudige wijze worden uitgelegd: 3 honken een 1 thuisplaat in een vierkant, op 18.30 meter afstand van elkaar. En een werpplaat op 5-8 meter. De honken en de thuisplaat kunnen gemaakt zijn van verschillend materiaal: karton, tapijt, rubber of echte honken. Bomen in een park of pylonen kunnen ook als honken dienen. Vanwege de veiligheid de honken zo mogelijk vastleggen. In de zaal kun je de honken vastleggen met tape. Zorg voor een veilige spelersbank. Hiervoor kun je een bank gebruiken die op tenminste vijf meter afstand van de lijn thuisplaat eerste honk en thuisplaat derde honk staat. De spelers tassen en materiaal liggen achter de spelersbank. Zo mogelijk een net, hek of backstop achter de achtervanger. Bij een honkbal- en softbal vereniging kun je BeeBall spelen op een echt veld met backstop en echte honken. Op de tekening hieronder kan je precies zien hoe het veld er uit ziet.

Spelmateriaal

Bij BeeBall Major League gebruiken we een 8,5 inch soft-touch honkbal. Deze kleinere vinylballen, met opgestikte naad, zijn veilig in gebruik. Tevens kunnen jonge spelers met een kleine bal makkelijker, gerichter en harder gooien. Knuppel – Bij BeeBall Major League wordt gespeeld met een aluminium of houten knuppel. Kies voor een lichte knuppel. Deze is beter te hanteren en je slaat hierdoor de bal verder weg. Handschoen – Kies voor een kleine handschoen. Deze is beter hanteerbaar voor jonge spelers. Hierdoor leert de speler sneller de juiste vang techniek. Schoenen – Spelers mogen alleen sportschoenen of schoenen met rubberen noppen gebruiken. Veiligheid De volgende veiligheidsmaatregelen zorgen ervoor dat BeeBall een veilige sport is: – Jongens moeten een cup* dragen. – De slagman en honkloper(s) moet(en) een helm met oorbeschermers dragen. – De achtervanger moet altijd de volgende materialen dragen (ook tijdens de voorbereidingen en tussen de innings):

  • Een catcherhelm met masker en keelbeschermer
  • Een bodyprotector
  • Beenbeschermers (legguards)

– Schoenen mogen geen metalen spikes of metalen noppen hebben. Meer informatie op de KNBSB Beeball deel