Respect the game

Winnen is super leuk en belangrijk, natuurlijk! Maar… speelplezier is het aller belangrijkste voor kinderen. Dus ook voor de minder talentvolle spelers en speelsters. Blue Socks wil ervoor zorgen dat er ook voor hen plekje is en zij zich fijn voelen bij onze vereniging!

Coaches en trainers en zeker ook ouders hebben veel invloed op speelplezier van kinderen. Zoals in de video hieronder benoemd kun je een foutje benoemen en zeggen: “dat was niet goed!”. Je kunt ook vragen wat er gebeurde en mis ging. Of tips geven hoe hij het de volgende keer anders/ beter kan doen. Maar vooral de nadruk leggen op wat er wel goed gaat!

We zien vaak dat er nog te vaak gespeeld wordt om te winnen en dat dat ten koste gaat van het speel plezier van de kinderen. Natuurlijk zijn coaches en spelers fanatiek en willen we allemaal winnen als we eenmaal met een wedstrijd bezig zijn. Maar het moet niet het hoofd doel zijn. Met je team een leuke wedstrijd spelen, samen mooie acties maken en jezelf verbeteren is veel belangrijker!

Het is namelijk niet leuk om alles dik te verliezen… maar uiteindelijk ook niet om alles dik te winnen! Belangrijk hierbij is de kinderen zelf te laten spelen, en ze niet teveel coachen en aansturen. Ze kunnen het namelijk prima zelf! Als er geen ouders of begeleiders bij zijn spelen ze hun wedstrijdjes prima en hebben ze veel plezier! Kijk naar buitenspeel spelletjes waarbij ze zelfs regels maken en aanpassen. En vooral lol hebben!

Een aantal tips:

  1. Tip #1: Benadruk de positieve acties, oftewel wat er allemaal wel goed gaat
  2. Tip #2: Bespreek de leuke aspecten van de sport en de persoonlijke (sportieve) ontwikkeling
  3. Tip #3: Houdt rolverdeling tussen coaches, scheidsrechter en ouders helder

Bekijk de video:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *